poniedziałek, 18 września 2017
Kiszona marchewka
To co w słoju na zdjęciu: 3kg marchewki umytej i pokrojonej, , cebula w plastrach, liście laurowe 9sztuk, czosnku prawie cała główka, 4cm korzenia imbiru, odrobina zakwasu z buraków (może być z kiszonej kapusty, z ogórków) jako starter, a wszystko zalane woda z solą (3l wody z 2 łyżkami soli). Czas oczekiwania na ukiszenie marchewki to ok 5dni, ale wszystko zależne jest od temperatury w pomieszczeniu i od efektu (smaku) jaki chcemy uzyskać. Należy równiez pilnować żeby nic ponad powierzchnię wody nie wypłynęło, ponieważ grozi to pojawieniem się pleśni. Zajadać marchewkę można przez cały okres oczekiwania na "gotowy" produkt
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz